Blogg om företagande, industri, transport och tillverkning i Sverige

Blogg om företagande, industri, transport och tillverkning i Sverige

Flytta till Finland

- Posted in Företag by

Jag ska flytta till Finland och testa på att jobba utomlands

Jag ska inte flytta speciellt långt, som till Australien eller något liknande, jag ska jobba i Finland. Att flytta utomlands (även om det bara är till Finalnd) är annorlunda än att åka på semester i ett par veckor.

När du gör en permanent flytt och ska bosätta dig i ett land finns det mycket att hålla reda på. Du måste ha ett konto på en bank i landet så att du kan betala räkningarna och få din lön. Du behöver ett telefonabonnemang som är kopplat till det land du befinner dig i. Du behöver en plats att bo på och det är inte bara att gå ut och få ett hyresavtal på en lägenhet när du kommer från ett annat land.

Du måste skaffa mycket pappersarbete till myndigheter och andra organisationer så att du är ”i systemet” så att säga. Sedan måste du flytta vissa delar av hushållet från ett land till ett annat, vilket också är något att tänka på.

Med andra ord finns det tusen och en sak att hålla reda på när man flyttar utomlands.

Min arbetsgivare har ett samarbete med Alfa Moving som erbjuder flytt och tjänster relaterade till flytt. De kommer att ta hand om allt det praktiska och hjälpa mig att flytta till Finland.

Det känns bra att veta att någon kommer att ta hand om det eftersom jag inte är säker på om jag hade löst allt själv. Eller, jag tror att jag skulle ha gjort det, men det hade tagit mycket tid och ansträngning att räkna ut allt detta själv.

Nu när min flyttning har lösts och jag kommer att få hjälp med allt det praktiska är nog mitt största problem språket. Finska är inte direkt lätt att förstå så det är tur att de talar engelska för annars hade jag nog haft svårt att förstå vad de säger och göra mig förstådd.

Flytte til Finland

Vad är egentligen kontaktdon?

- Posted in Tillverkning by

Vad är kontaktdon?

Kontaktdon är, enkelt uttryckt, olika slags elektriska komponenter. De används ofta inom elektronik och industri.

Kontaktdon kopplar samman två enheter och överför spänning, ström eller olika typer av signaler mellan varandra.

Ett kontaktdon består av två delar, en hane och en hona. Hankontakten har stift och honkontakten har ihåliga kontakter.

Det finns många olika slags kontaktdon och som har olika egenskaper och tillämpningsområden.

Det finns exempelvis vattentäta kontaktdon som har alltifrån Ip54 till IP69 klassning.

Det finns också D-sub kontakter, kraftkontakter och cirkulära don med mera.

Idag när det mesta tillverkas i Kina så kan det vara intressant att veta att det finns en svensk tillverkare och leverantör av kontaktdon som heter Encitech. De har arbetat med kontaktdon och andra elektronikkomponenter i över 40 år och det är alltid kul se att inte all tillverkningsindustri har försvunnit från Sverige.

Bild på kontaktdon